Vaterpolo za decu

Poznata je cinjenica koliko je plivanje zdravo i vazno za pravilan razvoj dece. Boravak u bazenu deci od najranijeg doba je od  izuzetnog znacaja za kasnije faze u odrastanju. Voda deluje blagotvorno na sve telesne funkcije, ponajvise kada su u pitanju problemi sa ledjima i disanjem.
Cest je slucaj da pedijatri i doktori savetuju roditelje da upisu dete u skolu plivanja, kako bi resili slicne zdravstvene probleme.

Deca najvise vole da se igraju, i kada im nakon obuke plivanja, bacite loptu, ucinicete ih najsrecnijim malisanima na svetu.
Zato je vaterpolo, prilagodjen deci uzrasta od 5 do 9 godina, jedan od najzanimljivijih treninga u modernom sportu.

 

Keel skolica vaterpola koncipira svoje treninge na 60 minuta.
Trening se sastoji iz dva povezana dela, koji traju po 30 minuta.

  • Prvi deo treninga predstavlja obuku plivanja.
  • Drugi deo treninga je posvecen radu sa loptom, sutiranju na gol i igri vaterpola na dva gola
vaterpolo za decu

Decaci i devojcice  u Keel vaterpolo skolici su rasporedjena u dve starosne kategorije

Sa Delfinima su treneri u vodi i vode trening pro aktivno, demonstrirajuci osnovne tehnike disanja, plutanja i snalazenja u vodi.

Delfini rade u delu bazena koji je dubine do 107 cm, sto im omogucava da ravnopravno sudeluju u svim igrama na treningu.
U delu treninga posvecnom radu sa loptom, deca uce osnove baratanja loptom,pravilno drzanje i  dodavanje loptom, kao i pravilno sutiranje na gol.
Na kraju svakog treninga igra se vaterpolo na dva gola.
Akcenat je na animaciji najmladjih i  zabavi koju vaterpolo donosi, igrom u vodi sa loptom.

Lopta je originalna za vaterpolo, najmanje velicine, br  1.
Imaju svoje vaterpolo kapice u sivoj boji, boji delfina.

Ajkulice su starija kategorija, sa kojima trener moze da radi i sa ivice bazena. Prvi deo treninga, kao i kod Delfina, sastoji se od  razlicitih tehnika plivanja sa vecim akcentom na vaterpolo tehnike plivanja, kao sto su plivanje sa glavom iznad vode, rad nogoma prsno, >bicikl> itd.

Rad sa loptom sastoji se uvek od ponavljanja osnovnih tehnika kontrole lopte i polozaja tela pri drzanju i  dodavanju lopte , i sutiranja na gol.  .

Ovaj deo treninga je veoma vazan i nosi puno odgovornosti, pre svega trenerima. Ono sto deca nauce u ovom periodu, kada se motoricki pokreti usvajaju, ostaju zauvek, pa je stoga vazno ponavljati osnove kada je rec o  tahnikama drzanja i dodavanja lopte.

Sposobnosti koje imaju deca ovog uzrasta, omogucavaju im da izvrsavaju zadatke sa lakocom i uzivanjem.

Primarni cilj obuke vaterpola Ajkula, jeste razvijanje timskog duha i snalazenja u vodi sa loptom i protivnikom.

Igra vaterpola na dva gola.

Na kraju svakog treninga, u cilju zabave,  primene naucenog na treningu, decaci i devojcice se rasporedjuju u dva tima, i igraju vaterpolo na dva gola.

Vaterpolo program koji je primenjuje Keel vaterpolo skolica, podrazumeva vaterpolo bez kontakta. Prilagodjen ovom uzrastu, ovaj vid vaterpola omogucava svim ucesnicima ravnopravnu borbu i ostavlja sjajne utiske, kako kod dece, tako i kod roditelja i trenera.